Jan Amos Komenský - učiteľ národov

25.08.2012 Celý región

Bratislava 25. augusta (TASR) - Učiteľské povolanie býva v novodobých európskych dejinách spájané s významným českým teológom, filozofom a mysliteľom Janom Amosom Komenským, ktorý sa narodil 28. marca 1592 v Nivnici pri Uherskom Brode (dnes ČR). Presadzoval ako jeden z prvých ešte v 17. storočí povinnú dochádzku detí do školy.

Po štúdiách sa stal správcom školy Jednoty bratskej, na ktorej získal svoje základné vzdelanie. Po porážke na Bielej Hore, keď stratil svoju ženu a dve deti, odišiel do poľského mesta Lešno, kde začína písať svoje základné dielo Veľká Didaktika (Didaktika Magna). Vydal prvú verziu učebnice latinčiny Janua linguarum reserata (Dvere jazykov otvorené), ktorou si získal všeobecnú vážnosť a slávu.

Neskôr pôsobil v Anglicku, stal sa účastníkom mierových rozhovorov v Toruni medzi zástupcami katolíkov, luteránov a kalvinistov prebiehajúcich počas vrcholiacej tridsaťročnej vojny.

Po pôsobení v sedmohradskom Blatnom potoku (Sárospatak) vyšli tlačou jeho zobrané didaktické spisy pod názvom Opera didactica omnia. Sú v nich aj traktáty a pedagogické diela Methodus linguarum novissima (Najnovšia metóda jazykov), Orbis sensualium pictus (Svet v obrazoch), Schola ludus (Škola hrou), Gentis felicitas (Šťastie národa), Sermo secretus Nathanis ad Davidem (Tajná reč Nathana k Davidovi).

Svoje nazeranie na svet zúročil v dielach Theatrum universitatis rerum (Labyrint sveta a raj srdca) a vo Všeobecnej rozprave o náprave vecí ľudských.

Jan Amos Komenský zomrel 15. novembra 1670 v Amsterdame, pochovaný je v neďalekom mestečku Naarden. Jeho meno má v názve bratislavská univerzita. Múzeum Jana Amosa Komenského sa nachádza v českom Uherskom Brode. Deň jeho narodenia, 28. marec, sa stal na Slovensku sviatkom učiteľov. Názorná učebnica pre deti od Jana Amosa Komenského Orbis sensualium pictus (Svet v obrazoch) v rôznych vydaniach bola vystavená v marci 2011 v študovni historických tlačí Slovenskej pedagogickej knižnice v Bratislave.
 

Vyberte región